Uusi verkkolaskulaki vaatii laskuttajaa lisäämään verokohtelukoodin verkkolaskulle niissä tilanteissa, joissa aiemminkin on pitänyt lisätä merkintä verottomuuden perusteista. Normaaleja arvonlisäprosentteja käytettäessä ohjelma lisää koodin laskulle automaattisesti.

Verokohtelukoodi eli alv-koodi on pakollinen tieto verkkolaskustandardin mukaisissa laskuissa.

Kun teet laskun, jonka kaikilla tai jollain laskurivillä käytetään arvonlisäveroprosenttia nolla tai lasku on kokonaan arvonlisäveroton, sinun pitää lisätä laskun tietoihin myös verokohtelukoodi. Verokohtelukoodi valitaan ponnahdusvalikosta.

Verokohtelukoodin lisäksi sinun täytyy antaa myös ALV 0 % -selite.

Voit lisätä laskutusasetuksiisi (Asetukset - Laskutusasetukset - Oletusarvot) oletuskoodin aivan samoin kun voit antaa oletustiedon ALV 0% -selitteelle. Ohjelma lisää oletustiedon automaattisesti laskulle, silloin kun sillä käytetään veroprosenttia 0 tai lasku on veroton.

Esimerkkejä:

Rakennusalan käänteinen verovelvollisuus

Jos yrityksesi toimii rakennusalalla ja laskutat käänteisellä verovelvollisuudella toimi näin.

Käy asettamassa laskutusasetuksissa verokohtelukoodin oletusarvoksi "AE - Käännetty ALV" ja kirjoita ALV 0%-selitekenttään: "Ostaja verovelvollinen, AVL 8 c §". Valitse vielä alempa laskurivi-kohdasta, että laskulla ei näytetä ALV:ta. Nyt uudet laskut, jotka teet ovat oletusarvoisesti ilman arvonlisäveroa ja niihin merkitään tuo selitekentän tieto sekä verokohtelukoodi automaattisesti.

Sosiaalihuollon palvelut

Jos taas tarjoat sosiaalihuollon palveluja, voit valita laskutusasetuksista verokohtelukokoodin oletusarvoksi "O - Veroton palvelu" ja ALV 0%-selitteeksi "Veroton AVL 37 § Sosiaalihuolto". Kun vielä valitset laskutusasetuksista oletusaarvonlisäveroprosentiksi 0%, ohjelma lisää kaikki tarvittavat tiedot laskuille automaattisesti.

Huomaa kuitenkin, että jos laskutat välillä verottomasti ja välillä verollisesti, kannattaa oletusarvot laittaa yleisimmän tavan mukaan ja muokata sitten muita laskuja manuaalisesti.

Ohjelma lisää verokohtelukoodin S automaattisesti laskuille, joissa ei käytetä 0-prosenttia.

Mikäli et osaa valita oikeaa verokohtelukoodia tai ALV 0% -selitettä, voit olla yhteydessä verottajaan. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/